Voetstappen

 Ruw en hard <– Naar deel 13 van het Spiegel verhaal

Voetstappen

Na een tijdje heerlijk weggekropen zijn op de bank in de armen van Meneer, en mijn verhaal van de dag te hebben gedaan, dwalen die extra voetstappen nog steeds door mijn hoofd. Ik weet heel zeker dat ik ze gehoord heb. Of zou ik door de spanning toch verkeerd geluisterd hebben. Het maakt me erg onzeker en besluit het dan toch maar te gaan vragen aan Meneer.

 

“Meneer mag ik U nog iets vragen?”

 

“Dat klinkt serieus meisje. Natuurlijk mag jij nog wat vragen. Dat is nooit een probleem dat weet je.”

 

Nog even adem in diep in en dan stel ik toch maar de vraag die zo op mijn lippen brandt.

 

“Meneer dat U binnen kwam vanavond was U toen alleen? Want ik meen dat ik nog een stel voetstappen heb gehoord die niet de Uwe waren. Of is dat mijn spanning geweest?”

 

Zijn ogen twinkelen. En Hij knikt bevestigend.

 

“Wow meisje je bent echt scherp geweest. Ja, er waren extra voetstappen. En nee die zijn er niet continu geweest. Die heeft jou ook niet gezien.”

 

Vragend kijk ik Meneer aan.

 

“Ik zie dat dit nog meer vragen bij je oproept. Kom loop maar even mee dan zie je waar de extra voetstappen voor waren.”

 

Samen lopen we richting de gang. Daar staat een heel groot pakket. En op het label staat mijn naam. Mijn ogen zoeken Meneer weer op.

 

“Open het maar meisje. Het is voor jou.”

 

Zodra de doos open is vind ik eerst een brief. Ik herken het handschrift. Het is van hem. Die geschreven woorden van zijn vorige briefje staan nog in mijn geheugen gegrift.

 

“Wil je dat ik blijf meisje? Of zal ik even weggaan en zo terugkomen?”

 

De tranen prikken in mijn ogen. Maar ik laat Meneer weten eerst zelf te willen kijken. En wanneer ik het niet redt dat ik Hem roep. Hij geeft me een kus in mijn haar. En loopt terug richting de kamer.

In de brief die hij, dat monster, aan me heeft geschreven staat zijn berouw. Hij heeft berouw van alles wat hij mij in de jaren heeft aangedaan die we samen waren. De jaren dat hij mij gebruikt en mishandelt heeft. En hoopt dat we het samen op deze manier kunnen afsluiten.

Lang heb ik gedacht dat hij gestraft moest worden voor alles wat hij mij heeft aangedaan. Deze stap van hem had ik ook nooit verwacht. Wat toegeven dat hij fout zat is iets wat in zijn woordenboek absoluut niet voorkwam. Dus dat hij naar mij deze stap zet, dat zegt wat.

Verder in zijn brief verteld hij dat hij zelf hulp heeft gezocht bij zijn problemen. Dat hij aan het afkicken is van de alcohol en andere rommel. En dat deze stap voor hem een stukje is wat hij erg spannend vind. Maar dus de hulp van mij nodig heeft om een stukje verder te komen in zijn behandeling. Vandaar dan dus ook dat eerdere onhandige briefje. Maar ook dat hij spijt heeft van dat briefje omdat het mij wederom in paniek heeft gemaakt. En dat dit pakket er ook staat met goedkeuring van mijn Meneer.

Wanneer ik de doos verder open, lopen de rillingen over mijn rug. Emoties komen omhoog en luid snikkend haal ik het uit de doos. Het zijn nog allemaal persoonlijke dingetjes die voor mij toch wel waarde hebben maar dus toch nog bij hem in huis hebben gelegen. Dat huis waar ik echt nooit meer naar toe wil terugkeren. In dat huis zit voor mij heel veel verdriet.

Meneer komt even later bij me kijken. Komt naast me zitten en houdt me heel stevig vast. Zonder ook maar iets te zeggen. In mijn hand de laatste foto waar ik samen met mijn ouders op sta. Gelukkig is die er nog en mag ik hem nu weer hebben. Dat is het eerste wat ik Meneer laat zien. En geef Hem daarna de brief die Hij heel rustig leest.

 

“Meisje bij deze brief en het pakket hoort nog een vraag. De vraag die hij je al eerder heeft gesteld via dat andere briefje. Of je hem wilt helpen. En ik hoef vandaag geen antwoord, morgen ook niet. Maar dat antwoord mag je geven op je eigen tijd. De vraag is namelijk of je hem wilt helpen door middel van een gesprek. Je hoeft het niet alleen te doen. Ik mag met je mee ter steun. En je hoeft het niet te doen, maar ik denk wel dat een gesprek voor jou ook een stap naar een goede afsluiting kan zijn van dat stukje verleden. Neem rustig de tijd voor je beslist.”

 

Zijn hand gaat door mijn haar en Hij pakt mijn hand vast.

 

“Kom maar we gaan samen wat drinken. Het is even genoeg geweest voor vandaag.”

 

In de kamer pak ik een fotolijstje en stop daar de zo dierbare foto in. En kruip dan weer bij Meneer op de bank. We praten een tijdje drinken en eten wat en vallen daar op die bank samen in slaap. Tot ik ergens diep in de nacht weer wakker wordt. Onrustig van alle gedachtes in mijn hoofd.

Heel voorzichtig geef ik Meneer een kus. En kruip dan heel rustig de bank af om even wat te drinken te halen in de keuken. Als ik terugkom staat Meneer in de kamer naast de tafel. En tikt met Zijn vingers op de tafel terwijl Hij met Zijn ogen heel duidelijk maakt dat ik naar de tafel moet komen.

 

“Buig je over de tafel meisje. Houd de rand goed vast. Die onrust die je nu hebt gaan we samen even een plaatsje geven. Ik weet dat dit altijd helpt om jou weer de juiste kant op te laten kijken.”

 

Ik buig mijn hoofd naar beneden en knik instemmend. Ik weet dat Meneer gelijk heeft. Dat stukje pijn heb ik op die momenten zo nodig en in de veiligheid bij Meneer onderga ik die maar wat graag. Ik zie dat hij niets in Zijn handen heeft en dus gewoon zijn handen wilt gebruiken.

Ik loop naar de kast en pak daar de cane. Met gebogen hoofd kniel ik voor Meneer en biedt Hem de cane aan.

 

“Meneer alstUblieft mag ik er vijftig?”

 

Dan pak ik de rand van de tafel vast, en adem nog 1 keer diep in.

Zijn hand gaat over mijn rug. En heel zachtjes fluistert Hij in mijn oor.

 

“Meisje jij mag er vijftig. Wil je eerder stoppen of wil je er toch meer dan laat je mij dat weten.”

 

“Ja Meneer. Dank U.”

 

En zo gaan we samen de onrust in mijn koppie aan. Terwijl de tranen lopen. Schreeuw ik het uit  en vloek tegen Meneer. Iedere slag met de cane tel ik. Meneer blijft heel rustig en vraagt regelmatig of het gaat. Stopt heel af en toe een momentje zodat ik even op adem kan komen. Maar ik wil doorgaan. Wanneer we bij vijftig zijn vraag ik er om nog eens tien. En dan zak ik door mijn knieën. Vijftig is dus echt wel genoeg. Meneer legt ook onmiddellijk de cane weg en pakt me op.

Hij brengt me naar het bed waar Hij een olie pakt en langzaam en voorzichtig mijn lichaam masseert. De fijne gevoelens van eerder die avond komen weer terug. En heel liefdevol vrijen we die nacht. Mijn veilige haven is hier. Dat is meer dan duidelijk.

S Morgens ben ik erg stil. Zo stil dat Meneer me vraagt of alles wel goed gaat. Goed gaat het wel. Maar gisteren heeft veel indruk gemaakt. De mooie stappen die ik met Meneer heb mogen zetten gisteravond maken me trots. Ik had nooit durven dromen om weer zo op iemand te liggen wachten en wat heeft Meneer dat voor mij weer mooi verder aangevuld. Maar dan ligt daar ook nog die hulpvraag waar ik nog een antwoord op moet geven. Met het fotolijstje in mijn hand laat ik Meneer weten dat ik wel wil helpen als Hij met me meegaat. Was die veiligheid er niet geweest dat was het waarschijnlijk een nee geworden. Maar samen durf ik het wel aan.

Ik pak de telefoon en bel hem, het monster van mijn verleden. Zodra ik zijn stem hoor kan ik bijna niets meer uitbrengen. Maar hakkelend vertel ik hem dat ik hem wel wil helpen. Maar ook wanneer dat gesprek is geweest dat ik daarna geen contact meer wil. Aan de andere kant wordt heel rustig gereageerd, Hij is blij dat ik wil helpen maar snapt ook dat het daarna klaar moet zijn. En dan hang ik op.

Die dag breng ik verder samen met Meneer door. We wandelen op het strand en genieten van elkaars gezelschap. Ik ben nog steeds stil maar lach wel weer.

©2018 By kleintje

Naar deel 15 van het Spiegel verhaal –> Pijn en verdriet

Pagina delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven